Odbojkašice Vakifa (CEV)
Odbojkašice Vakifa (CEV)

Vakif novi šampion Evrope – pet trofeja u pet takmičenja ove sezone! Koneljano i Egonu bačeni na kolena

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.05.22. | 20:21

Ekipa Đovanija Gvidetija slavila u "Stožicama" posle četiri veoma uzbudljiva seta - 3:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Ljubljane)

Kakva sezona turskog Vakifa! Učestvovao je tim Đovanija Gvidetija u pet takmičenja i u svih pet je podigao trofej. Zvuči neverovatno, ali je istinito. Već je turski klub to uspeo da uradi tokom sezone 2012-2013, a sada je isti podvig ponovio. Superkup, Svetsko klupsko prvenstvo, nacionalni Kup, šampionat Turske i večeras – Liga šampiona. Na kolena su Izabel Hak i saigračice bacile ljutog rivala – Imoko Koneljano posle velike bitke u "Stožicama" – 3:1 (25:22, 25:21, 23:25, 25:21).

Izabrane vesti

Bio je ovo poslednji obračun Paole Egonu i Izabel Hak, pre nego što budu zamenile dresove. Šveđanka koja je nanizala 19 poena je na kraju imala bolji oproštaj od turskog tima. A njena suparnica je skupila čak 39 poena, ali ni to nije bilo dovoljno da Koneljanu na rastanku donese još jedan trofej. U pobedničkom sastavu najbolja je bila Gabi Gimaraeš 23, dok je Zehra Guneš upisala deset. U poraženoj ekipi Rafaela Foli je zabeležila 12, a Mirjam Sila 11.

Ekipa selektora Srbije Danijele Santarelija nije uspela da odbrani tron pre svega zbog ogromnog broja grešaka - čak 35 za četiri seta. Vakif je napravio 21 manje i sasvim zasluženo priredio osvetu za poraz u finalu prošle sezone.

(CEV)(CEV)

Mnogo pre izlaska na teren znalo se da će centralna ličnost u finalu biti Paola Egonu. Moćna Italijanka je dobro uvela svoj tim u meč, snažno je napadala i što je najvažnije za Italijane – prolazila. Imala je visoke procente realizacije, dugačke poene je završavala zakucavanjima i bila je najzaslužnija što je do sredine prvog seta njena ekipa vodila glavnu reč. Vakif je zahvaljujući Gabi bio blizu, disao je protivniku za vratom i čekao šansu da preokrene. Od zaostatka 17:19, stigle su Izabel Hak i drugarice na 20:20 i nagovestile neizvesnu završnicu. Međutim, nje na kraju nije bilo. Povezale su nekoliko grešaka u napadu Santarelijeve izabranice – Egonu i Plamer i tako dale priliku rivalkama da osvoje prvi set. Gabi je oberučke prihvatila i donela vođstvo – 25:22.

Iako je korektor italijanskog tima imala čak 10 poena u prvom periodu, to nije bilo dovoljno da se taj set i dobije. Čak 12 poena je Koneljano poklonio rivalu, koji je napravio samo tri greške. Taj segment je i presudio, jer su bile bolje i u napadu i u bloku. Drugi čin ponovo je doneo sličnu priču. Egonu je nanizala deset poena, njen tim je izgubio set. Nastavile su da greše Italijanke, ponovo su došle do dvocifrene brojke u toj koloni – 10. Izabel Hak je bila sve sigurnija na drugoj strani, pa je Vakif sve vreme čuvao vođstvo. Paola je pokušavala da podigne saigračice, isto je radila i publika glasnim navijanjem... Međutim, Hak je uspešnim napadima i pametnim odlukama sprečila Imoko da se vrati u igru. Posle sat vremena borbe na semaforu je ekspedicija Đovanija Gvidetija imala duplirano vođstvo, a drugi set se završio rezultatom – 25:21.

Pesma sa tribina na kojim su bili smešteni navijači Koneljana postajala je sve glasnija... Želeli su Italijani više borbe, žara, motiva... Došli su sa namerom da pomognu da se odbrani tron, nisu se nadali ovolikom broju grešaka voljenog tima. Vakif je bio sve sigurniji, samopouzdanje je raslo, postajale su Turkinje nezaustavljive. Sredinom seta je delovalo da je kraj veoma blizu i da Imoko nema recept da se vrati u život.

Egonu je pokušavala tu sliku da promeni, publika je tražila da se utakmica produži... Vodila se izjednačena borba, na semaforu je bio egal rezultat. Popustile su na trenutak Đovanijeve izabranice, Koneljano je poveo 23:21, pa onda i 24:22. Preko najbolje igračice su realizovale prvu set loptu i smanjile zaostatak. Ona je na svom kontu u tom trenutku imala 29 poena, a njen tim je gubio 1:2. Ono što je moglo da ih raduje jeste to što su smanjile broj grešaka – napravile su samo pet u trećem setu i to im je pomoglo da održe nadu da je odbrana trona i dalje moguća.

Bile su u velikom naletu devojke u plavim dresovima. Furiozno su otvorile četvrti period, vrlo brzo povele - 8:3. Međutim, vratio se Vakif i izjednačio na 10:10. Bile su tu negde i jedne i druge. Dobar potez, pa loš, pa odličan... Smenjivalo se na semaforu minimalno vođstvo i izjednačenje. Zehra Guneš je blokom donela plus dva ekipi iz Istanbula – 19:17. Sve više se u vazduhu osećao miris trijumfa. Kad su preko Gabi stigle do 23:18, navijači iz Turske su već skakali od sreće... Vrlo brzo su njihove izabranice završile posao i stavile tačku na sezonu za pamćenje.


tagovi

vakifbankImoko KoneljanoCEV Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara